Diabetes – så tar du hand om dina fötter
Du borde ha ett speciellt fokus på dina fötter!
Som diabetiker finns det ett särskilt behov av att ha fokus på sina fötter och dess hälsa. Man kan få nedsatt känsel, vilket kan leda till fotsår. Fotsår är en av de vanligaste komplikationerna vid diabetes, det är något som du ska ta på största allvar. Det kan finnas flera olika orsaker till varför man utvecklar fotsår. En hög blodsockernivå kan med tiden ödelägga nervsystemet och blodcirkulationen. Det påverkar de delar av kroppen som är längs bort från ryggmärgen och hjärtat. Därför drabbas ofta fötterna först, och sår som uppstår har väldigt svårt att läka ihop. Det är en långsam process som ibland kan leda till operation där man riskerar allvarliga infektioner som i värsta fall kan leda till amputation.
Andra komplikationer är åderförkalkning och neuropati. Åderförkalkning av blodkärlen i benen kan leda till nedsatt blodtillförsel till dina tår och fötter, och detta kan i sin tur leda till nedsatt viabilitet i huden och vävnaderna i fötterna. Därför är det viktigt att du som diabetiker ser till att ta hand om dina fötter.
Diabetesneuropati:
– minska permanenta skador på nerverna till huden, muskler och/eller inre organ
När du har diabetesneuropati är det blodflödet i de små blodkärlen runt nervbanorna som är problemet. Nerverna får helt enkelt inte tillräckligt med blod, vilket gör att nerverna påverkas och långsamt dör. Det är oftare de längre nervbanor som drabbas först, dvs. nervändarna i fötter, ben, armar och händer. Risken för att få sjukdomen stiger med de år som du har haft diabetes och om din blodsockerregleringen har varit dålig. Däremot så kan en välreglerat blodsockernivå och en sund livsstil hämma denna utveckling. Rökning och övervikt kan också öka risken för att utveckla följdsjukdomen. Ärftlighet kan också vara en orsak.
Vad händer i kroppen vid neuropati?
Blodet transporterar syre till kroppens celler. En vanlig komplikation vid diabetes är att kroppens små blodkärl förstörs. Skador på de blodkärls som förser nervceller med syre kan leda till att nervcellerna drabbas av syrebrist, vilket gör att de förstörs.
Vad är orsakerna till neuropati?
Den verkliga orsaken till diabetesneuropati är inte helt fastställd, men man vet att det finns ett sammband mellan blodsockerregleringen och risken för utveckling av sjukdomen.
Vilka tecken kan visa om jag kan ha diabetesneuropati?
- Oroliga ben
- Stickande känsla i ben och fötter
- Forstärkt känsla av värme eller kalla fötter och underben
- Känsla av att man går på bomull
- Känsla av att ha svagare muskler i fötter och ben
Kom ihåg att detta inte nödvändigtvis är tecken på att du har neuropati. Ta upp detta med din läkare och se till att få en undersökning om du tror att du har diabetesneuropati.
Ta hand om dina fötter – Goda råd:
- Håll dina fötter rena.
Tvätta dina fötter snabbt i ljummet vatten. Använd en mild tvål med ett pH-värde på 6-7. Undvik fotbad, brun tvål och tvålflingor eftersom det torkar ut din hud. Om du har nedsatt känsel är det väldigt viktigt att vattnet inte är för varmt. - Torka fötterna ordentligt.
Se till att torka ordentligt mellan tårna för att motverka fotsvamp.
- Använd en fetare hudkräm dagligen.
Nervinflammation kan leda till att hudens fukthalt reduceras, vilket leder till en torr hud. Därför ska du använda en fetare kräm för att hålla huden mjuk och smidig – mellan tårna ska det dock alltid vara torrt. Din fotterapeut kan rekommendera en lämplig kräm.
- Byt strumpor varje dag.
Du bör använda strumpor av ren ull om du lider av kalla fötter och strumpor av bomull om det är varmt ute. Undgå syntetiska material. Strumporna ska vara rymmliga vid tårna och de ska inte ha några sömmar eller en elastisk kant.
- Gå regelbundet till en fotterapeut.
Se till att du får fötterna kontrollerade minst en gång om året. Kom ihåg din remiss från läkaren.
- Det är viktigt att du undersöker dina fötter varje dag.
Använd en spegel om du har problem med att se hela foten. Du ska aldrig själv behandla hård hud eller liktorn med en sax, kniv, fothyvel eller andra verktyg som kan skada huden. Kontakta din läkare eller fotspecialist vid fotsår och sår som visar tecken på infektion (rodnad).
Diabetes och skor – ta hand om dina fötter
Som diabetiker är det en bra idé att ha ett extra stort fokus på dina skor. Skor är fotens skydd och kan minska risken för fotsår, det är däför viktigt att du köper skor som passar just dina fötter. Du bör köpa skor sent om dagen, när dina fötter är som störst.
Tänk gärna på följande:
- Är skons sula flexibel?
- Är ovansidan mjuk?
- Är skon bredast där din fot är bredast?
- Sitter skon ordentligt om vristen?
- Har skon en solid hälkopp?
- Se till att skaka skorna innan du tar dem på för att få ut eventuella främmande föremål.
- Använd iläggssulor. Iläggssulornas primära syfte är att avlasta foten. Det betyder att belastningen på de annars tryckutsatta områdena fördelas och risken för hård hud och sår minimeras.
Varför välja Align Footwear iläggssulor?
Du ska välja Align Footwear® iläggssulor därför att:
- De är lätta att ta ut och därmed är det enkelt att kontrollera om det ligger något i skon som möjligtvis skulle kunna orsaka sår.
- De rätar upp foten så att du får en bättre blodtillförsel till hela foten.
- De kan tvättas och därmed hållas rena.
- Align Footwear®s iläggssulor ökar vår rörlighet, komfort och funktion. De främjar en bättre kroppshållning och kroppsanpassning i din kinetiska kedja och förbättrar din hälsa och välbefinnande. När din kropp, tack var sulorna, går i en korrekt och naturlig ställning så blir belastningen från varje steg du tar jämnare fördelad.
- Align Footwear®s iläggssulor reducerar de destruktiva stötarna som färdas genom din kropp varje gång dina fötter träffar marken. Det betyder att det blir mindre tryck i dina leder, muskler, senor och ledband – vilket är väldigt bra om man vill undgå exempelvis fotsår.
60 dagars returrätt
Nöjdhetsgaranti – om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka
Frågor?
Ring oss på +45 22 633 633
eller kontakt@alignfootwear.se