Align Footwear® iläggssulor

Fler än 500.000 kunder i Europa har redan köpt!

Mer rörelse och välbefinnande

Gratis leverans

Helt nöjd eller pengarna tillbaka

Snabb leverans

 

Ryggen

Nästan alla svenskar har någon gång i livet ont i ryggen eller nacken. Vid de flesta tillfällen så går det lyckligtvis över av sig själv men ryggvärk och problem i rörelseapparaten är ändå anledningen till 25 procent av de långvariga sjukskrivningarna och 20 procent av alla förtidspenssioner i Sverige. Det finns alltså en god grund till att försöka att undgå spänningar i nack och rygg. Problemet är bara det att man vet väldigt lite om orsakerna och saknar kunskap om hur det kan förebyggas.

Bara var femte person som går till läkaren med trötta och spända muskler i ryggen får en säker diagnos såsom diskbråck, benbrått, gikt, whiplash eller liknande. Det betyder att mellan 80 och 85 procent aldrig får en förklaring. En del kan dock säker finna orsaken själva, – till exempel om man har arbetat hårt och tungt i trädgården eller om man har flyttat och lyft tungt.

av Mette Fly, CEO – Align Footwear.

 

Undersökning – Var är fel med mig?

Om du har spänningar i ryggen är det viktigt att du pratar med din läkare eller med en fysioterapeut. Genom att vända dig till en läkare eller fysioterapeut så kan du få konstaterat om du lider av allvarliga ryggproblem som exempelvis diskbråck. Det är dock ofta svårt att ställa en precis diagnos.

Traditionellt sett är ryggen uppdelad i tre områden:

 • Ländryggen (den nedersta delen)
 • Bröstryggen (den mittersta delen)
 • Nacken.

Idag så ser man hela ryggen – från underkanten av kraniet till bäckenbenet – som ett organ. Samtidit visar det sig att om man har problem på ett ställe av ryggraden, så får man ofta problem på andra ställen också. De flesta har värk i länden, därefter kommer nacken, medan det finns mycket färre fall av spänningar i mitten av ryggen.

Det är oftast ingen grund till att sjukanmäla sig. Om man arbetar med tunga lyft, rekommenderas det dock att man stannar hemma från arbetet, men många andra har möjlighet för att anpassa arbetet så att man kan klara av att arbeta. Om man har möjlighet till det så kan man gå en tur i löpet av arbetsdagen eller undersöka om det finns möjlighet för att skapa ett system för att avlasta ryggen.

Ryggsmärtor har många orsaker

Kärt barn har många namn. Lyckligtvis så går de allra flesta ryggspänningar över av sig självt och orsakar inte något allt för allvarligt.

Andra namn för ryggsmärtor:

 • Lumbago
 • Ryggskott
 • Facetsyndrom
 • Muskelspänningar
 • Nackeproblem
 • Ischias

De mer allvarliga ryggproblemen som kräver behandling:

 • Bekhterws sjukdom
 • Scheuermanns sjukdom
 • Skolios
 • Spondylos
 • Spinalstenos
 • I sällsynta fall kan ryggvärk orsakar av cancer i ex. benmärgen

Problemen startar i barndomen

Oavsett var problem sitter så finns det gemensamma drag hos patienterna. Problemen i ryggraden startar på samma tidspunkt i livet, de har i stort sett samma förlopp och många liknande konsekvenser. Det finns därför en lika stor risk för att bli förtidspensionär eller sjukskriven oavsett var i ryggen du har ont.

Forskning visar att ryggproblemen startar mycket tidigare än vad man hade trott. I många år har forskningen varit fokuserad på medelåldern, med tesen om att många kännar problemet med start på arbetsplatsen. Men nya undersökningar visar att man med en tidig insats kan förebygga och undgå många av problemen om det sättas i verk redan i barndomen/tonåren.

Vad kan göras?

Om det är akur orsakas det ofta av ett mekaniskt problem – till exempel ett dåligt lyft som leder till en översträckning eller överbelastning i en muskel, eller låsningar i nacke eller rygg. Läkaren, fysioterapeuten eller liknande kommer att undersöka om dina smärtor kan framkallas genom fysisk provokation på det område där det gör ont. Om så är fallet, är övningar som nämt oftast det som du kommer att få rekommenderat och vägledning i hur du ska utföra.

Om det är kronisk så försöker man att identifiera om det finns en mer komplex orsak genom en mer omfattande undersökning. Här kommer man att undersöka både de biologiska, psykiska och sociala orsakerna.

Andra möjligheter kan till exempel vara:

 • Blockader
 • Kyla och värme
 • Massage
 • Ryggträning

Vad kan du göra själv?

Om du har ont i ryggen är det viktigt att du använder kroppen och att du utför dina ryggövningar. Du bör inte ligga stilla i mer än 1-2 dagar och du ska allra helst undvika att krypa ner i sängen. Normalt säger man att akuta ryggproblem varar under sex veckor.

 • Håll dig igång. Försök med att undgå att lägga dig i sängen.
 • Om du har akuta låsningar kan det hjälpa att lägga en ispåse på den ömma punkten i 10-15 minuter. Detta gör du med en timmes mellanrum, fem-sex gånger om dagen under de första dagarna.
 • Många upplever en positiv effekt av träning av länd och mage.
 • Se till att använda en förnuftig lyftteknik.
 • Variera din arbetsposition.
 • Ta evt. medicin så att det blir lättare för dig att röra på ryggen.
 • Lägg en värmekudde på det område som gör ont.
 • Gör lätta ryggövningar som t.ex. katten, där du ligger på alla fyra och krummar och svankar med ryggen.
 • Ta kontakt med din läkare, fysioterapeut eller kiropraktor om du har svåra smärtor i ryggen som inte försvinner.
Kvinnor
Män
Barn

Det är väldigt trevligt att veta, att jag LÅNGT IFRÅN är den enda som har fått bättre livskvalitet genom att använda Align Footwear® iläggssulorna. När du får mer livskvalitet, får du helt klart mer lust att röra på dig …… och ju mer du rör på dig desto bättre får du det. Därför är Align Footwear®s slogan just ”Vi rör världen”.

– Mette Fly, CEO

Frågor?
kontakt@alignfootwear.se

Fokus på en sund kroppshållning

Fokus på en sund kroppshållning är avgörande för din trivsel och välbefinnande – och hälsa. En optimal kroppshållning och rörelsemönster hjälper med:

 • Normal organfunktion. Håller benen och lederna i korrekt position och därmed optimeras musklernas prestationsförmåga.
 • Reducerad slitning av leder och minskad belastning på ledbanden.
 • Förhindrar låsningar i ryggraden vid en onormal position.
 • Ger mer energi eftersom musklerna arbetar effektivare, kroppen förbrukar mindre energi för att utföra samma arbete.
 • Förebygger rygg- och muskelspänningar.
 • Ger dig bättre humör.
 • Förbättrar ditt utseende.

Från sidan ser din rygg ut som ett S och när din rygg är i sin optimala kroppshållning har dina ryggkotor störst frihet till att röra sig, och dina stabiliserande ryggmuskler har optimala arbetsförhållanden (speciellt viktigt när du är aktiv). Så snart man överger den optimala kroppshållningen skapas en konstant förändring i belastning på de ledband som sitter runt ryggraden. Samtidigt får de muskler som ska stabilisera ryggen markant försämrade arbetsförhållanden eftersom deras utgångsposition förändras. När det sker ökas belastningen på de muskler som ska stabilisera ryggraden, vilket leder till en ökad risk för att man drabbas av överbelastningsskador, speciellt vid aktiviteter som man inte är van att utföra.

 

Det här är min berättelse – varför har jag Align Footwear® iläggssulor i alla mina skor i dag…

När jag var 13 år – precis före min bekräftelse 1980 – fick jag doktorn att ligga helt på soffan i 3 månader (det kallades” ljuga ”vid tiden). Varför det? – Frågar du kanske.

Tja, helt enkelt därför att min rygg redan vid den tiden hade varit krokig av att jag föddes med en extrem plattfot på min högra fot och hade därmed i många år gått med en krokig kropshållning. Det sa klick i mitt höga knä på grund av min platta fot (vad nämns också som ”överpronation” och skev gång, fick jag reda på senare). Det betydde för mig, att jag inte fick spela handboll och volleyboll i flera månader – något jag annars älskade. Jag kommer aldrig att glömma det, men det var den typ av ”behandling” de kunde erbjuda mig tillbaka i åttiotalet – Ja, och naturligtvis tabletter när mina länd- och ryggproblem blev för våldsamma!

Då jag för 6 år sedan, av min bästa vän, blev rekommenderad att infoga några konstiga, nya och innovativa iläggssulor i mina skor, så att jag (som han så ”vänligt” sa) kunde ”räta ut min kropp”, tänkte jag bara: Stanna nu! – Under de senaste 35 åren har jag spenderat mycket pengar på iläggssulor med konstgjort fotvalvsstöd och pelott osv. för att rätta min fot och min kropp. Så jag var inte särskilt motiverad – men vad gör du inte för vänskap!

De första 2 veckorna av användningen resulterade i en mycket problematisk fotvalvsmuskel i min högra fot – Muskeln hade också ”sovit” i många år utan att användas eftersom den låsts av konstgjort stöd under foten, men så hände alltså något i min kropp! De många åren av problem i länd och rygg försvann när jag använde iläggssulorna i mina skor och faktiskt, blev mina fotvalvsmuskler snart tränat upp!

Eftersom jag var lite skeptisk, fick jag bara överväga om det nu också kunde stämma att en enkel gummisula med 3 stödpunkter på utsidan av hälen verkligen var vad jag behövde. Men det var alt jag behövde. Jag använder i dag Align Footwear® iläggssulorna i ALLA mina skor (ballerinas, högklackade skor, sneakers, pumps och sandaler med hälkopp) och kan nu dansa till ljusa morgonen utan att behöva att gå som en gammal dam flera dagar efter!

MEN detta är bara min berättelse och min kropp och fötter – hur dessa Align Footwear® iläggssulor fungerar på dig är något bara du kan känna.

Därför har jag, sedan jag började att förhandla med sulorna, erbjudit alla mina kunder att de kan pröva sulorna i upp till 60 dagar – Om du inte får samma bra effekt, som jag har känt på min kropp och fötter, kan du bara återvända sulorna och få pengarna igen. INGEN skal nämligen slösa sina pengar på att köpa Align iläggssulorna – Det garanterar jag!

Det är väldigt trevligt att veta, att jag LÅNGT IFRÅN är den enda som har fått bättre livskvalitet genom att använda Align Footwear® iläggssulorna. När du får mer livskvalitet, får du helt klart mer lust att röra på dig …… och ju mer du rör på dig desto bättre får du det. Därför är Align Footwear®s slogan just ”Vi rör världen”.

Indlægssåler - Plantar fasciitis

60 dagars returrätt

Nöjdhetsgaranti – om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka

 • Fler än 300.000 kunder i Europa har redan köpt!
 • Mer rörelse och välbefinnande
 • Gratis leverans
 • Helt nöjd eller pengarna tillbaka

Endast 725 kr


Gratis frakt

Snabb leverans

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Frågor?

Ring oss på +45 22 833 733
eller kontakt@alignfootwear.se

Beställ dina iläggssulor