Pronation

Vad är Pronation?

Pronation är en rörelse som sker i foten vid belastning. Det som sker är att mellanfoten faller inåt när den utsätts för belastning. Ledband och muskler som ger stöd till de små benen i foten hamnar i kläm och när man då trycker ifrån med foten utlöses denna energi. Därmed gör pronationen att foten fungerar som en stötdämpare för den belastning som sker när du springer.

Vi är alla sammansatta på olika vis: Några har mjuka fötter, andra stela. Höjden på fotvalvet varierar också kraftigt. Vi sätter även ner och avvecklar fötterna på olika sätt när vi löper. Alla dessa olikheter ger variationer i pronationen.

Pronationen är fotens naturliga stötdämpning. Om din pronation inte fungerar optimalt så löper du större risk att drabbas av skador. För mycket pronation kan vara ett problem eftersom det stressar de ledband och muskler i fot och underben som försöker stabilisera foten.

Pronation är en komplex rörelse i fot och ankel som styrs av både leder och muskler i fot, ankel och underben. Det betyder att muskler kan bli trötta och överbelastade i det långa loppet, om du inte har en korrekt stötdämpning och stöd för dina fötter och anklar.

Indlægssåler - Plantar fasciitis

  • Fler än 300.000 kunder i Sverige och Europa har redan köpt!
  • Mer rörelse
  • Gratis leverans
  • Nöjdhetsgaranti – om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka

Endast 725 kr

Pronation och löparskor

Prova många olika löparskor på ett löpband hos en av de många lokala löpar- och sportbutikerna. Den typ av service erbjuder de i de flesta butiker som säljer löparskor av bra kvalitet. Därefter kan du själv välja de löparskor som passar bäst till just dig och ger dig den bästa känslan.

Det viktigaste är att de ska kännas bra att springa i. Ofta har en mjukare fot, där hålfoten är platt (plattfot), tendens till att pronera mer än en stelare fot med högre valv.

Om dina vanliga löparskor lutar inåt och är mer slitna på den inre delen av sulan så indikerar det en kraftig pronation och kanske också ett behov för stöd på innersidan för att minska risken för överpronering.

Om dina skor tippar utåt och är mer slitna på den yttre delen av sulan så kan det vara en effekt av att du har tillräckligt med stöd på innersidan. Då kan det ibland finnas ett behov för en mjukare och mer neutral löparsko.

Vad kan Align Footwear® erbjuda?

Align Footwear® iläggssulor kan hjälpa med att reducera pronation. 80% av alla människor i världen lider av en viss form för överpronation. Align Footwear®s iläggssulor försätter foten i en mer netralt position. Det rör sig nämligen inte om att placera ett konstgjort stöd vid fotvalvet, det handlar istället om att bibehålla fotens fulla mobilitet och aktivera fotens muskler.

Det kan se ut som om det är fotsulan som är problemet för folk som överpronerar, men det startar faktiskt vid hälen. När ankeln rullar innåt så tvingas den mittersta delen av foten och framfoten till en mindre optimal position, vilket skapar pronation eller platta fötter. Kroppen får därmed väldigt svårt att röra sig framåt och det resulterar i både trötthet och biomekanisk stress. Överpronation kan påverka den samlade kroppshållningen negativt och orsaka onödig belastning på anklar, knän, höfter, rygg och nacke.

En undersökning som genomfördes av ”Runner Worlds” oberoende expert i USA, Dr. Martyn Shorten (PhD) har visat att Align Footwear®s iläggssulor placerar ankeln i en mer neutral position med upp till 32% och en evt. pronation (sned isättning) minskas med upp till 27%. Sulorna justerar dessutom smalbenet så att det också hamnar i en mer neutral position med upp till 40%. Ingen annan producent av skoilägg och iläggssulor kan visa sådana resultat.


60 dagars returrätt

Nöjdhetsgaranti – om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Frågor?

Ring oss på +45 22 833 733
eller kontakt@alignfootwear.se