Undgå överbelastning vid gående och stående arbete

Med Align Footwear iläggssulor får du mer energi och överskott i vardagen!

Många timmar av stående arbete kan få konsekvenser på hela kroppen!

Om du överbelastar kroppen är det ytterst viktigt att få tillbaka balansen i muskler och skelett. Om du har tendens till att “hänga” med kroppen kan det leda till ett snett bäcken, – och det ökar risken för problem i länd, bäcken, rumpa, ljumske, ben, knän och fötter.

Har du ett stående arbete?

Fötterna kan både bli svullna och ömma efter en arbetsdag där du har stått mycket. Många väljer att byta skor och byta mellan stående och sittande arbete för att på så sätt undgå problem eller irritationer som uppstår när man står mycket. Det kan exempelvis vara fysisk trötthet, kramper eller oro i fötterna och benen om kvällen eller natten. Om du har ett arbete som gör att du står upp en hel dag är det viktigt att förhålla sig till de utmaningar som din kropp ställs inför.

En stor del av befolkningen har ett arbete som kräver att man står upp i löpet av dagen. Det kan t.ex. vara en butiksanställd, industriarbetare, rengöringsassistent, anställda inom hotell, resauranger, caféer, frisörer, sundhetssektorn, pedagoger osv. Det skapar en ensidig belastning på kroppen, när man står upp i längre perioder åt gången. Du kan utveckla en tendens till att kroppen faller samman och du kan lätt komma till att stå och “hänga”. Det belastar dina leder och muskler; och de nämnda irritationerna såsom trötthet i länden, problem i fötter och  anklar är endast några av de problem man kan uppleva. Om du samtidigt lider av fotproblem i form av dåliga knän, artros mm. blir det ännu svårare att utföra stående och gående arbete.

Varför blir du trött och får problem från ett stående arbete?

Det stående arbetet bakom en disk, i köket, på sjukhuset eller vid frisörstolen ger många svullna ben vid slutet av dagen. Ju mer man står stilla, desto sämre blir det. Detta beror på att muskelrörelserna i benen ska hjälpa till med att pumpa upp blodet i din kropp. Om man står stilla blir det svårare att få blodet pumpat upp tillbaka i kroppen och då uppstår svullnader, vätskeansamlingar, kramper, ryggproblem osv. Det kan vid riktigt allvarliga tillfällen vara nödvändigt att använda vätskedrivande medicin.

Rygg och ländrygg

För i tiden fick vi mer motion via våra arbeten, transport och vardagliga hushållssysslor. Idag använder vi många hjälpmedel, samtidigt som många arbeten har blivit mer stillasittande.  När vi inte rör oss lika mycket blir våra muskler svagare – och det skapar en utmaning för vår kroppshållning.

En felaktig kroppshållning kan evt. kännas fysisk i t.ex. ryggen eller nacken, eller till och med psykiska problem. Det är den vanligaste orsaken till kronisk, ihållande eller återkommande problem, men mycket kan lindras med motion och stretching. Problemen kan dock också bottna i gamla skador såsom benbrott, whiplash-skador eller anspänningar.

Ca. 80% av alla smärtor i huvudet, rygg, rumpa och ben härstammar från en asymmetriska muskelspänningar, där exempelvis ryggmusklerna i höger sida av kroppen är mer spännda än i vänster sida. Snedheten kommer att medföra att ryggkotorna blir sneda i förhållande til varandra och därmed uppstår ofta spänningar.

Spänningar och problem i kroppen

Ryggvärk är en av de vanligaste orsakerna till både läkarbesök och sjukskrivningar i Sverige. Det är även en av de vanligaste orsakerna till varför folk inte kan börja arbeta igen. Det är väldigt viktigt att själv ha ett fokus på att vara i form för att klara av ditt jobb. Det kan vara frästande att bara kasta sig i soffan för att vila efter en lång och slitsam arbetsdag, lusten och överskottsenergin för att ta sig ut och träna kan vara som bortblåst.

Det är möjligt att du får rådgivning om träning och hur du avlastar av din läkare, fysioterapeut, eller liknande.

Andra problem som du kan uppleva i förbindelse med ett stående arbete:

  • Du kan uppleva att det uppstår åderbråck. Om det blir riktigt illa kan det vara en god idé att besöka en läkare. Vid extrema tillfällen kan det resultera i eksem eller smalbenssår.
  • Om du upplever kramper i vaderna – det är väldigt vanligt i samband med ett arbete där du står mycket – ska du uppsöka en läkare. Hen kan skriva ut tabletter som kan hjälpa dig med de värsta problemen.
  • Oro i benen. Det kan vara väldigt irriterande och kan identifieras som en krypande känsla, djupt inne i underbenen. Oro i benen kan störa din vila och sömn.

Orsaken är okänd; Men det har ofta ett sammanhang med överansträngningar och svullnader i benen under dagen. Det kan möjligtvis vara en fördel att sova på magen under natten. Massage av vaderna kan kan också rekommenderas. Ibland kan du också uppleva en brännande känsla i fötterna, framförallt när du har gått och lagt dig. Prova att stoppa ner fötterna i kallt vatten i ett par minuter – precis innan det är dags för att sova.

Vad kan du göra för att få en lättare vardag om du står upp mycket?

• Välj skor med bra stötabsorbering.
• Om du har möjlighet för att byta mellan att stå och sitta när du utför ditt arbete så minskar du den ensidiga belastningen på kroppen.
• Använd bra iläggssulor som har fokus på stötabsorbering och stöd.
• Byt skor i löpet av arbetsdagen.
• Ha fokus på att använda skor som sitter fast om foden – inte t.ex. flip flop.
• Många företag har köpt in mattor/underlag med stötabsorbering – fråga på din arbetsplats om det också är möjligt för dig att använda.
• När du står upp i en längre tid ska du tänka på att utföra små rörelser – för att på så sätt hålla igång kretsloppet: Gunga fram och tillbaka mellan tåspetsarna och hälen, flytta kroppsvikten från den ena sida till den andra osv.
• Lägg gärna upp benen på en pall eller liknande när du sitter ned – och om det är möjligt kan det vara en god idé att lägga sig ned med benen i ett högt läge ett par gånger i löpet av en arbetsdag.
• Undersök om du kan oganisera ditt arbete så att du får pauser där du kan sitta ned.
• Fråga din arbetsplats om det finns möjlighet till en stå/stödstol så att du avlastar fötter och ben.
• Strumporna ska ha ett naturfiber såsom ull eller bomull, något som inte är hårt för huden. I motsats mot konstgjorda material så ger det bra ventilation samtidigt som de suger upp oundviklig svett.
• Om du har problem med fötterna kan ett fotbad varje kväll vara bra, det ska följa upp med att gnida och smörja in fötterna med en fet hudkräm.

Vad kan Align Footwear® göra?

Align Footwear® iläggssulor ökar vår rörlighet, komfort och funktion. De främjar en bättre kroppshållning och kroppsanpassning i din kinetiska kedja och förbättrar dit välbefinnande och välvaro. Sulorna försätter kroppen i en korrekt och natrulig ställning, det gör då så att belastningen från varje steg som du tar blir jämnare fördelat. Våra iläggssulor reducerar de destruktiva stötarna som färdas igenom våra kroppar varje gång som fötterna träffar marken. Det innebär att det blir mindre tyck i dina leder, muskler, senor och ledband.

Align Footwear®s iläggssulor hjälper till med att räta upp din kropp till en optimal kroppsställning. Sulorna kommer att räta upp dina fötter så att du står och går rakt i dina skor, och det har en positiv effekt på hela skelettet, hela vägen ifrån ankeln och upp i nacken. Vi har riktigt många kunder som har upplevt mer energi och välbefinnande tack vare våra iläggssulor.

Indlægssåler - Plantar fasciitis

  • Fler än 300.000 kunder i Europa har redan köpt iläggssulorna
  • Ökad hälsa och välbefinnande
  • Nöjdhetsgaranti, annars får du pengarna tillbaka

Endast 725,-


60 dagars returrätt

Nöjdhetsgaranti, annars får du pengarna tillbaka

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Frågor?

Ring oss på +45 22 833 733
eller kontakt@alignfootwear.se

Beställ dina iläggssulor