Benhinne problem och löpning

Benhinneinflammation – ilägg med nöjdhetsgaranti!

Benhinneinflammation – även shin splints, periostit, medialt tibiasyndrom eller medialt tibiaperiostit

Vilka symptomer får man vid benhinneinflammation? 

Benhinneinflammation känns som ömhet eller smärta på framsidan och längs med skenbenet. Vissa känner av symtomen högt uppe på skenbenet, eller precis under knät. Andra känner det lite längre ner, vid vristen, och ytterligare andra känner smärta hela vägen längs skenbenet.
Smärtan förstärks om man trycker där det gör ont, och vid allvarliga fall kan smärtan stråla ner i foten – och det finns en orsak till det: De muskler som hjälper till att hålla upp, lyfta och stödja foten börjar uppe på skenbenet och slutar på insidan av foten. Om du lider av inflammation i skenbenet vid löpning kommer du att känna av smärtan/ömheten i början av träningspasset.

När musklerna har blivit varma kommer ömheten att försvinna, för att återkomma ett par timmar eller dagen efter löpträningen. Därför kan massage ofta vara en väldigt bra symtombehandling när benhinneinflammation har uppkommit.

Indlægssåler - Plantar fasciitis

 • Fler än 300.000 kunder har redan köpt iläggssulorna
 • Förebygger benhinneinflammation
 • Nöjdhetsgaranti – om du inte är nöjd får du tillbaka pengarna

Endast 725 kr.

Indlægssåler mod hælspore

Så hjälpte det Kirsten

Som sagt så använder jag Align Footwears iläggssulor i mina träningsskor. Jag tränar konditionsträning och styrketräning 1 1/2 timme varje tisdag. Där jag tränar så är det både män och kvinnor och i förbindelse med träning så springer vi 50m ca. 10 gånger i full fart. Det roliga är att från att ha varit 6:e snabbast, så är jag nu 2:a snabbast. Jag kan nu springa ifrån vår tränare, jag är snabbast av alla kvinnor och jag springer ifrån alla män utom en. Det är en riktigt häftig känsla. Nu blir jag inte längre lika andfådd och jag mister heller inte farten i mina löpningar, vare sig om det är den 1:a eller 10:e omgången, mina ben vill bara fortsätta. Om du vill något med din idrott eller om du precis som jag har ont någonstans i kroppen så ska du pröva Align Footwear®s iläggssulor.
Jag kan varmt rekommendera dem.”

Se och hör om andra personliga upplevelser med Align Footwear®.

Vad kan orsaka benhinneinflammation?

Faktorer som exempelvis knä- och höftställning, din löpstil och underlag kan vara orsaker till benhinneinflammation. Om du lider av benhinneinflammation kan det bero på att din fot drar för mycket i förhållande till knä och höft, eller på en felställning i foten, eller på en kombination av dessa.
Benhinneinflammation kan också utlösas av en mer komplex snedhet i kroppen, men de vanligaste orsakerna till benhinneinflammation sitter i foten. Vid löpning och snabb gång utsätter vi våra fötter för monotont överarbete och ökar därmed risken för följdskador som till exempel benhinneinflammation eller ömmande skenben. Många av oss känner igen känslan av att gå i fel skor. Går vi bara en stund i dem händer inget, men när vi går länge i fel skor kan det sluta med att vi får blåsor.
Samma sak är det om man går med sned fotställning, som kan resultera i benhinneinflammation. Går vi en stund på en fot som rör sig fel eller har fel ställning, händer inget. Men om vi går eller springer flera kilometer (det kan röra sig om bara två kilometer) kan det lätt utlösa en benhinneinflammation.

Vilka behandlingsmöjligheter finns?

Syftet med behandlingen är att dämpa inflammationen, lindra de akuta symtomen och att förebygga nya problem. Milda och måttliga fall behandlas med avlastning, medan det kan bli nödvändigt att operera om den medicinska behandlingen inte verkar.
Det är viktigt att göra en grundlig undersökning av orsaken till problemet. Om du har platta fötter, väldigt hög hålfot eller roterar framfoten nedåt så har du en felställning i foten. I dessa fall är iläggssulor en mycket bra lösning som hjälper till att korrigera foten, så att den inte drar på fel sätt i muskulaturen runt skenbenet.

Du kan ha nytta av rehabiliteringsträning med hjälp av en sjukgymnast. Sjukgymnasten kan också hjälpa till med att räta ut eller kompensera för eventuella felställningar i fötterna. Samtidigt kan sjukgymnasten visa stretchövningar och ge råd om alternativ träning. En löpanalys kan visa om foten pronerar eller supinerar. I så fall bör du skaffa iläggssulor, som ger bra stöd till fotens insida under fotvalvet, eller bakåt mot hälen. Detta kan rätta till felbelastningen av foten/vaden och minska risken för problem.

Behandling med medicin har troligtvis bara marginell effekt. I korta perioder med akuta och tydliga smärtor kan man ändå prova med medicin som ordinerats av läkare. Prova även lokalbehandling med gel, vilket ofta kan köpas receptfritt.
Operation kan vara nödvändigt när rehabilitering och behandling med medicin inte ger resultat. Operation övervägs tidigast efter 3-6 månader med otillfredsställande effekt av avlastning.

Vad kan du själv göra om du har fått benhinneinflammation?

Du bör undvika eller minska belastning. De ömma musklerna bör vila, eventuellt bör du byta till en alternativ form av träning. Utöver detta bör du stretcha de ömma muskelgrupperna regelbundet.

 • Undvik/dra ner på löpning på hårt underlag.
 • Använd stabila skor med bra stötdämpning.
 • Använd löparskor med bra stötdämpning och se till att värma upp med stötdämpning.
 • Använd fjädrande skor.
 • Spring så lite som möjligt på hårt underlag, som asfalt och liknande.
 • Minska på eller förändra din träning om symtomen återkommer.
 • Använd eventuellt tejp som stöd

Align Footwear®s iläggssulor lindrar dina smärtor om du ofta lider av benhinneinflammation. En sådan inflammation beror på en överbelastningsskada som uppstår under en längre period med upprepad belastning som löpning, eller vid ökad träningsintensitet eller -mängd. Muskulaturen i vaden är inte stark nog att hålla i under till exempel löpning, och blir först trött, sedan irriterad. Detta kan leda till en inflammation i muskelhinnan som fäster på skenbenets kant.

Align Footwear®s iläggssulor kombinerat med dagliga stretchövningar minskar smärtorna och botar benhinneinflammationen. Efter många års forskning i vår trepunktsteknik har vi utvecklat en modell som positionerar vristen i en mer neutral position med upp till 32 % och en ev. pronation (sned fotisättning) minskar med upp till 27 %. Sulorna justerar dessutom smalbenet till en mer neutral position med upp till 40 %. Denna ställning för vrist och skenben är nyckeln till att minska smärtor, trötthet, pronation och supination. Genom att stötta foten på sidan bibehåller vi fotmusklernas fulla rörlighet, vilket inte är möjligt om man bara bygger upp ett stöd under foten med t.ex. en pelott eller ett hålfotsinlägg.

Align Footwear®s iläggssulor ökar din rörlighet, komfort och prestationsförmåga. De ger bättre kroppshållning och kroppsanpassning i din kinetiska kedja och förbättrar din hälsa och ditt välbefinnande. När din kropp får rätt hållning via sulorna och du går korrekt blir belastningen jämnare fördelad vid varje steg du tar. Våra iläggssulor dämpar de skadliga stötarna som går genom din kropp varje gång dina fötter träffar marken. Detta ger mindre tryck och mindre risk för inflammation i dina leder, muskler, senor och ledband.

Faktaruta:

 • Benhinneinflammation beror på en överbelastning i samband med träning.
 • I övergången mellan muskel och ben utvecklas en irritation som lätt kan medföra smärtor som hämmar en aktiv livsstil.
 • Om man har en felställning i fötter och knän, pronation eller är kobent löper man större risk att utveckla detta tillstånd.
 • Behandlingen är oftast avlastning, gärna i kombination med skoinlägg.

60 dagars returrätt

Nöjdhetsgaranti – om du inte är nöjd får du tillbaka pengarna

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Frågor?

Ring oss på +45 22 833 733
eller kontakt@alignfootwear.se

Beställ dina iläggssulor