Hålfot

Hålfot
Hålfot eller hög vrist är ett tillstånd där fotvalvet är osedvanligt högt eller “ihåligt” – därav namnet hålfot. Hålfot är en relativt sällsynt sjukdom, som kan utvecklas hos alla äldre personer och kan drabba båda fötterna samtidigt såväl som oberoende av varandra. På grund av detta extra höga fotvalv fördelas vikten annorlunda på foten än normalt. Istället för att vara fördelat på hela foten, ligger huvuddelen av vikten på trampdynan och hälen, när man står upp eller går. Det är denna felbelastning av foten som leder till symptomen.

Varför får jag hålfot?

Det kan vara svårt att säga exakt varför en hålfot utvecklas, men ofta är det till följd av neurologiska rubbningar. Om hålfoten orsakas av en neurologisk rubbning eller ett annat hälsorelaterat tillstånd, kommer hålfoten typiskt att förvärras efterhand som det underliggande tillståndet utvecklas. Om hålfoten inte är resultatet av neurologiska rubbningar eller liknande tillstånd, kommer tillståndet typiskt att förbli som det är och därför inte förvärras med tiden. Vid andra tillfällen kan hålfot vara ett resultat av en ärftlig abnormalitet i fotens struktur. Möjligen kan tågång hos barn senare utvecklas till hålfot.

Orsaken till hålfot kan även vara ett resultat av:

 • Cerebral pares
 • Klumpfot
 • Diskbråck
 • Charcot-Marie-Tooth-sjukdom (CMT)
 • Spina bifida
 • Polio/barnförlamning
 • Muskeldystrofi
 • Apoplexi – slaganfall

Indlægssåler - Plantar fasciitis

 • Fler än 300.000 kunder i Sverige og i hela Europa har redan köpt!
 • Mer energi och välbefinnande
 • Full tillfredsställelse eller pengarna tillbaka

Kun 725 SEK

Vad är hålfot?

När man står upprätt, framstår fotvalvet som relativt högt – detta är det mest kännetecknande symptomet. Smärtor och instabilitet i foten kan också indikera en hålfot.
Ett annat karakteristiskt drag är att ditt hälben står relativt brant och att den mellersta delen av foten är obelastad eller belastas endast i liten grad. Hälen är ofta inåtvänd och framfoten lutar inåt – det som även kallas för pronation. Krökta tår och känslan av en stram hälsena kan också indikera att du har en hålfot.

Om du har drabbats av hålfot kan du även uppleva att det utvecklas andra besvär:

 • Irritation och inflammation i bågsenan
 • Benhinneinflammation
 • Hälproblem
 • Problem med hälsenan
 • Inflammation i senan under foten, även kallat plantar fasciitis
 • Hälsporre

När du har hålfot, överbelastas hälens fettkudde, ledband, muskler och senor i valvet. En hålfot belastas mest på hälen och framfoten. Därför är en god indikation på hålfot även smärtor i hälen och framfoten. Benen och fettkudden under hälen kommer därför ofta att utsättas för hård belastning i jämförelse med en rak och frisk fot.

Det kommer även att vara förhöjd belastning på framfoten om du har hålfot. En av följderna av hålfot är en stram hälsena. För att avlasta detta, kommer du omedvetet att fördela kroppsvikten – vilket kommer att öka trycket på framfoten och även stortån.
Du kommer att kunna se på foten var den belastas mest, eftersom du kommer att utveckla hård hud där. Lägg även märke till var dina skor slits mest – det kan också ge en bra indikation på var din fot utsätts för mest belastning.

Vid hålfot är det viktigt att fokusera på avlastning. Du bör använda bra skor med stötdämpning i hälen – och det är en god idé att överväga bra och stödjande iläggssulor.
När du har hålfot kan du i de flesta fall ha en stram sena under foten, som oftast kommer att medföra inflammation.

Vad är behandlingsformen när jag har hålfot?

Vid hålfot är det viktigt att fokusera på avlastning av foten. Hålfot kan leda till sned fotställning och det leder i sin tur till snedfördelning av kroppsvikten. Om den är sned fördelad, kan det även leda till problem av olika slag i hela kroppen.

 • Undvik att gå på hårt underlag.
 • Använd bra stödjande och stötdämpande skor, gärna i kombination med en iläggssula.
 • Få övningar av din läkare, sjukgymnast eller liknande: mjuka tänjningar av senan under foten. Genom att stärka de små musklerna i fotvalvet, avlastas senan under foten.
 • I sällsynta fall kan det bli aktuellt med operation, där senfästet under foten lossas från benet.

Align Footwear® iläggssulor

Vi har bra erfarenhet av kunder som lider av hålfot. Align Footwear®s iläggssulor ökar din rörlighet, komfort och prestationsförmåga. De ger bättre kroppshållning och kroppsanpassning i din kinetiska kedja och förbättrar din hälsa och ditt välbefinnande. När din kropp får rätt hållning via sulorna och du går korrekt blir belastningen jämnare fördelad vid varje steg du tar. Align Footwear®-iläggssulor dämpar de skadliga stötarna som går genom din kropp varje gång dina fötter träffar marken. Detta betyder mindre tryck i dina leder, muskler, senor och ledband – och det är riktigt bra för dig om du har en allvarlig och smärtande hålfot.

Align Footwear®s iläggssulor placerar foten i en mera neutral position. Iläggssulorna är utrustade med en mjuk gel som fördelar kroppsviktens tryck och lindrar smärtan du kan uppleva när du lider av hälsporre. Våra sulor rätar upp din häl med hjälp av tre stödpunkter – som vi har patent på. Genom att räta upp hälen så att den blir rak, kommer även dina knän, höfter och axlar att rätas upp. En positiv effekt av detta är att du dessutom avlastar kroppen och undviker onödigt tryck på muskler, leder, benstomme och senor eftersom kroppsvikten balanseras optimalt.

– Filosofin bakom Align Footwear® är, i motsats till många av de traditionella tillvägagångssätten vid häl- och framfotproblem, att undvika att låsa fast foten med hjälp av hålfotsinlägg, dynor och kilar. Det minskar rörligheten och förslappar fotmuskulaturen, vilket både kan vara smärtsamt i längden och vara svårt att träna upp på nytt. Våra sulor rätar upp din häl med hjälp av tre stödpunkter – och det har en positiv effekt på exempelvis framfotsnedfall, men också vid hälsporre, ischias, knäproblem och mycket mera. Detta sker i god harmoni med de rekommendationer om övningar för dina fötter som du ofta får av fotspecialister när du upplever utmaningar – om man samtidigt låser fast foten i en bestämd position minskar man övningarnas effektivitet.

Våra iläggssulorna är helt unika och liknar inget annat på marknaden. Det handlar om att styra ankeln för att optimera kroppens potential och få musklerna under foten att röra sig på det sätt som de är avsedda för.

Prova våra Align Footwear®-iläggssulor på dina fötter – vi erbjuder dig att prova sulorna i upp till 60 dagar och om du inte märker någon skillnad, skickar du bara tillbaka sulorna till oss – så betalar vi tillbaka dina 725 SEK


60 dagars returrätt

Nöjdhetsgaranti – om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Frågor?

Ring oss på +45 22 633 633
eller kontakt@alignfootwear.se

Beställ dina iläggssulor