Align Footwear® iläggssulor

Fler än 500.000 kunder i Europa har redan köpt!

Mer rörelse och välbefinnande

Gratis leverans

Helt nöjd eller pengarna tillbaka

Snabb leverans

Hälsenan

Hälsenan är den största och starkaste senan i kroppen. Den är ”gummibandet” mellan vadmusklerna och hälbenet och är den sena som gör att vi människor kan böja och sträcka på foten. Den är alltså mycket viktig för vår rörlighet. Hälsenan tar emot en persons hela kroppsvikt vid varje steg och tål enorm belastning trots att den bara är ca 0,5 cm tjock.
Beroende på hastighet, steglängd, underlag och om det är buren eller dragen vikt kan hälsenan utsättas för en belastning som motsvarar en mångdubbling av en persons kroppsvikt – ja, ända upp till tio gånger den egna kroppsvikten.

Vad är hälseneinflammation?

Hälseneinflammation är en inflammation i senan som förbinder vadmusklerna med hälbenet. Vanligtvis är hälseneinflammation förknippad med löparskador eller andra idrottsskador till följd av aktiviteter som överbelastar hälsenan och vadmusklerna.

De flesta fall kan du göra bättre med relativt enkel egenvård. Som så ofta behövs det kontinuerligt underhåll för att förhindra att det kommer tillbaka. Allvarligare fall av hälseneinflammation kan leda till bristningar i hälsenan och då kan det vara nödvändigt med en operation för att reparera den skadade senvävnaden.

En inflammation eller sträckning i hälsenan kan ta lång tid att bli återställd från.

Indlægssåler - Plantar fasciitis

  • Fler än 300.000 kunder i Europa har redan köpt!
  • Full rörlighet
  • Full tillfredsställelse eller pengarna tillbaka

Kun 725 SEK

Vilka är symptomen på hälseneinflammation?

Det kan finnas flera tecken på att du har fått en inflammation i hälsenan. Dessutom är det personligt hur smärtsamt det är.
Följande symptom kan vara tecken på att du har fått hälseneinflammation:

  • Ömhet eller svag smärta på benets baksida och över hälen efter löpning eller annan idrott.
  • Perioder med kraftig smärta i samband med längre löprundor eller intensiv träning som t.ex. sprint.
  • Ömhet eller stelhet, framför allt på morgonen, som vanligtvis släpper vid lätt aktivitet.
  • Liten svullnad eller knöl på hälsenan
  • Ett knastrande ljud när du rör hälsenan
  • Svaghet eller tröghet i underbenet.

Det är viktigt att du håller dig i stillhet om du har en inflammation, annars kan det övergå från en vanlig inflammation till ett kroniskt tillstånd.

Smärtan kan variera från att vara direkt i hälsenan, i hälbenet eller på vardera sidan av hälsenan. Var smärtan känns beror bland annat på hur du har belastat foten och vilken rörelse som ger belastningen.

Vad orsakar hälseneinflammation?

Det kan finnas många orsaker till att du har ont i hälsenan och här kan du läsa om de vanligaste.
En upprepad belastning av vadmuskeln tillsammans med dålig styrka/rehabilitering eller återhämtning kan överbelasta vaden som i sin tur kan leda till att det gör ont i hälsenan.

Följande kan direkt orsaka eller leda till hälsenebesvär:

Överansträngning, t.ex. om du springer längre eller fortare än normalt.
Felbelastning, t.ex. korta eller stela hälsenor eller vadmuskler.
Olika benlängd.
Olämpliga skor, t.ex. för stora eller för små, snedslitna etc.
Sträckning i hälsenan på grund av plötslig rörelse, fall eller liknande.

I många fall kan det hjälpa att ta en paus från t.ex. träningen, men det eliminerar sällan orsaken till att du är öm eller har ont vid hälsenan. Om du ska få bukt med hälsenebesväret bör du titta på hela kroppen. Irritationen eller smärtan i hälsenan är ofta ett tecken på att du rör dig fel på ett eller flera sätt och orsaken till det bör identifieras och behandlas innan du fortsätter träna.
Det går inte att springa bort en hälseneinflammation och det är mycket viktigt att du tar smärtan på allvar. Det är kroppens sätt att signalera att något är fel och om du struntar i varningssignalerna kan det leda till en kronisk skada. Om det händer kan det dröja 9–12 månader innan vävnaden har läkts och tål belastning igen.
Om du har blivit undersökt och din ömma hälsena inte beror på dålig rörlighet kan fel löparskor ha ett litet finger med i spelet. Om du nyligen har bytt typ av löparskor kan det ge en liten ändring av belastningen som vaderna utsätts för. Det kan leda till irritation, vilket i sin tur kan orsaka hälseneinflammation. Om du dessutom har börjat springa på ett annat underlag kan hårda stötar från exempelvis asfalt också inverka.

Kronisk inflammation i hälsenan är en mycket vanlig idrottsskada. Det finns risk för att smärtan blir kronisk om du inte följer läkarens råd. Flera faktorer kan ge kronisk inflammation i hälsenan.

  • Ömheten eller smärtan i hälsenan är ofta så kraftig att den är outhärdlig. Därför väljer många löpare att ”springa bort smärtan”, men det är ett mycket stort misstag att tro att det är lösningen. Om du har det minsta ont i hälsenan bör du genast ta hänsyn till det och vila.
  • Hälsenan läks både dåligt och långsamt eftersom den har urusel blodcirkulation. Den långsamma läkningen gör att hälsenan blir stelare och mindre elastisk på grund av att det bildas ärrvävnad. Därför blir hälsenan ännu mer mottaglig för skador under löpning. Det kan alltså bli en ond cirkel.
  • Hälsenan blir stelare med åldern och därför ser man ofta hälseneinflammation bland äldre löpare.

Ondt eller øm i hælen

Så här behandlar/förebygger du hälseneinflammation och hälsenebesvär

Du förebygger hälsenebesvär bäst genom att

  • Vara i bra form
  • Värma upp
  • Stretcha
  • Ständigt stärka hälsenan i samband med träning.

löpning. Du måste inte sluta med löpningen, men tänk på att träningen ska vara lätt. Du får inte belasta eller stressa hälsenan.
Det är dessutom viktigt att inte stretcha den inflammerade hälsenan för mycket. Försiktig stretchning kan förbättra blodcirkulationen, men för kraftig stretchning belastar och stressar den redan ömma och spända hälsenan alldeles för mycket.

En tumregel är att det ALDRIG får göra ont att stretcha ett skadat område.
Du bör undvika smärta i hälsenan. Det kan vara en god idé att använda iläggssula för att avlasta hälsenan. Ofta avlägsnar den belastningen från hälsenan. Dessutom bör du undvika att gå barfota.

Behandling av återkommande smärta i hälsenan
För att gynna läkningen/återhämtningen kan du lägga is på det onda stället 10–15 minuter. Det är även en god idé att massera vadmuskeln och stretcha noga före och efter träning. Använd skor som ger stöd åt din fot där den är svag och skaffa iläggssulor som avlastar.
Om du inte lyssnar på din kropp utan fortsätter belasta hälsenan när du har mycket ont kan det sluta med att hälsenan brister.
Det tar 9–12 månader för inflammerad eller skadad senvävnad att läkas, så det är en lång process när du väl har drabbats av hälseneinflammation eller -bristning.
Du kan själv göra följande:

  • Massage av intilliggande muskler i vad, fot, baklår, bakdel och rygg.
  • Långsam rehabilitering och styrketräning av hälsenan. Du kan få tips om övningar av läkare eller fysioterapeut.
  • Iläggssulor som kan avlasta samtidigt som de korrigerar fotställningen.

Vad kan Align Footwear® göra?

Den främsta uppgiften för iläggssulor är att ge dina fötter optimalt stöd och stötdämpning. Syftet med iläggssulor är att räta upp fötterna i korrekt fotställning för att minska och förebygga skador. Inte nog med det – prestationerna förbättras också ofta.
Ofta är iläggssulor försedda med valvstöd. Det finns många olika modeller och märken som var i sig hjälper mot de problem och uppfyller de behov man kan ha om man har en aktiv livsstil med mycket idrott i vardagen. Gemensamt för de flesta är att fokus ligger på hålfoten. Det har ofta lagts in en kil som valvstöd. Align Footwear®s infallsvinkel till bra fotavveckling skiljer sig från den gängse. Vi anser nämligen inte att det handlar om att placera ett konstgjort stöd under framfoten i form av exempelvis en framfotspelott så som man har gjort tidigare. Filosofin bakom våra iläggssulor är att det handlar om att korrigera ankeln för att optimera kroppens potential och ge alla muskler under foten utrymme att röra sig, precis så som naturen har skapat oss. Om du använder iläggssulor med pelott låses foten bara fast i det läget och kan inte själv jobba sig starkare.
Dessutom är Align Footwear®s sportsulor mycket stötabsorberande och avlastar muskler, senor och leder när du är aktiv, springer, hoppar eller rör dig snabbare och mer än normalt.
Om du har ont i fötterna är det en bra idé att kontakta läkare eller fysioterapeut som kan tala om hur din fot är uppbyggd. Om skorna inte passar ordentligt kan du känna tryck, obehag eller till och med stora smärtor i inte bara fötterna utan även i anklarna, knän och höfterna. Om trycket som leder, muskler och fötter utsätts för inte avlastas eller absorberas tillräckligt kan det i vissa fall leda till varaktiga skador och smärtor.

Align Footwear®s iläggssulor ger dig effektiv och bra stötdämpning.

Förutom den förbättrade stötdämpningen ger några iläggssulor också extra stöd om du pronerar eller supinerar när du springer. Om du har problem med skador i hålfoten eller hälen (hälsporre) kan en iläggssula hjälpa och ge foten stöd där det behövs. Det avlastar särskilt utsatta ställen.
Align Footwear®s iläggsulor ger:

  • Bättre kroppshållning
  • Fotens muskulatur bättre möjligheter att jobba, du kommer att märka att foten blir betydligt starkare
  • Mindre belastning av brosket i leder, ledband, senor och muskler
  • Färre skador
  • Mer ändamålsenligt och effektivt rörelsemönster
  • Bättre stötdämpning
  • mindre trötthet i kroppen.

Align Footwear®s iläggssulor har tre stödpunkter med internationellt patent som optimerar skornas stöd, stabilitet och kontakt med underlaget för att ge optimal prestation.

Align Footwear®s iläggssulor ser till att foten jobbar och skapar därmed de bästa förutsättningarna för att musklerna och senorna i underbenet, vristen och foten används så naturligt som möjligt vid fotavvecklingen.
Utgångspunkt är bland annat ingående forskning i biomekaniken – den kinetiska kedjan. Det har bidragit med ökade kunskaper om hur olika fotavvecklingstyper (pronation, neutral och supination) fördelar trycket över fotsulan.

Iläggssulorna stärker fotens muskler och optimerar därmed möjligheterna att bli snabbare vid idrott. Det görs genom att hälen rätas upp, vilket i sin tur leder till att knäna, höfterna och axlarna också rätas upp till en naturlig och rak position. Eftersom skorna ofta har flera materialskikt med olika hårdhetsgrader i ytter- och mellansulan optimeras kontakten med underlaget och kroppen stabiliseras och rätas upp på bästa sätt. Du får alltså de allra bästa förutsättningarna för att prestera på topp och nå dina mål.


60 dagars returrätt

Nöjdhetsgaranti – om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Frågor?

Ring oss på +45 22 833 733
eller kontakt@alignfootwear.se

Beställ dina iläggssulor