Iläggssulor till barn

Dina fötter ska bära dig genom hela livet – därför är det väldigt viktigt att ta hand om ditt barns fötter redan från början.

 

Förebyggande åtgärder är vägen framåt

Barnfötter utvecklas under hela barndomen och har under de första åren nästan inget fotvalv – de har alltså en tendens till plattfot eftersom hålfotssenan ännu inte har upprättats. En del barn har också en vridning innåt av deras fötter. Ofta är det inte något som man behöver göra något med och därför rekommenderar man inte iläggssulor eller andra hjälpmedel vid denna tidspunkt. Fötterna ändrar sig under hela deras uppväxt och de kan ha stadier där de är plattfotade, hjulbenta eller kobenta. Det är först när barnet är färdigutvecklat som man borde ha ett fokus på en sund fotställning. Många av ens problem och smärtor i rygg, höfter, knän och anklar kan härstamma från fötterna. Om det finns sprickor i grunden, så kommer kroppen att behöva kompensera längre upp.

En fot består av 26 ben. Hos barn är benen väldigt mjuka och fötterna kommer i större utsträckning att forma sig egter skorna. Barn klagar ofta inte över för små skor eftersom de inte märker att det gör ont på samma sätt som äldre barn och vuxna gör. Därför är det viktigt att ha en bra vägledning när du köper skor till ditt barn.

Problem i häl, fötter och ben – bekant för många barn

Bristande lust till att vilja gå eller springa kan bero på en felpositionering av foten, men med rätt instruktioner från en fotterapeut så kan problemet åtgärdas. Det kan vara en bra idé att göra en förebyggande fotkontroll för ditt barn. Om ditt barn klagar på problem i exempelvis hälen så kan det röra sig om Severs skada eller om ditt barn har knäproblem så kan det röra sig om Osgood-Schlatter. Om barnet upplever kramper som vid exempelvis växtvärk – och liknande utmaningar, så kan man göra något åt det.

Hos många barn så förblir foten platt – plattfot – eller också så får barnet ett lågt fotvalv – nedsjunken framfot. Höjden på fotvalvet är dock inte ett stort problem för barn. Det viktiga är om ditt barn går snett innåt eller utåt på sina fötter – det vill säga, att de har en sned vinkel på sina anklar som en följd av ett lågt eller platt fotvalv.

Sned gång, så kallad överpronering, kan leda till att barnet utvecklar ett onormalt gåmönster. Under de första åren upplever dessa barn kanske inte några speciella fotproblem men de kan senare utveckla problem såsom exempelvis Server Syndrom eller Osgood-Schlatters sjukdom. Växtvärk, som nästan alla barn upplever, är ofta värre hos barn med överpronerande fötter än hos barn med en sund och naturlig fotavveckling. Barnet upplever typiskt problem under idrott, men till viss del också efter aktivitet. I särskilt svåra fall kan barnet utveckla en avlastande gång genom att gå på tårna.

Iläggssulor?

Dina fötter bär dig igenom hela livet och de är fundamentet för att kroppen ska stå upprest. Många problem i rygg, höft, knä, och ankel härstammar från dina fötter. Om det är problem i fötterna kommer kroppen att kompensera längre upp. Iläggssulor kan åtgärda många av problemen från både fötterna och andra kroppsregioner. Iläggssulorna kan vara lösningen om du upplever värk i fötterna – genom att rätta till de områden där problemen uppstår så kommer det att ha en effekt på många av de andra områdena i kroppen där du kan ha problem. Genom att tidigt göra en insats för ditt barns fötter så kan du förebygga mycket av den problematik som kan uppstå i vuxenlivet såsom:

• Plattfot
• Smärtor i förbindelse med sport
• Ankel-, knä- eller höftproblem
• Spännningar i rygg och nacke
Hälsporre
• Irritation i hålfoten
• Värk under fötterna

Align Footwear®s iläggssulor och dens patenterade tre punktsteknologi stödjer upp ditt barns fot samtidigt som de skapar fri rörlighet för fotmuskulaturen under foten – och därmed återställs ditt barns naturliga gångmönster.

Genom att i tidig ålder räta upp barnets fötter så tillåter det fötterna att utveckla sig mer naturligt. Align Footwear® iläggssulor är säkra att använda eftersom muskulaturen inte störs av exempelvis ett hålfotsstöd, en pelott, eller en kil, men om ditt barn lider av en missbildning av foten eller av en bestämd sjukdom så rekommenderar vi att ni kontaktar en praktiserande läkare eller specialist för att både få råd och vägledning.

Iläggssulorna finns tillgängliga i storlekar hela vägen från str. 32, vilket ger bra möjligheter att börja behandla tidigt – och samtidigt så är du säker på att ditt barns fot är färdigutvecklad från denna storlek och uppåt.


60 dagars returrätt

Nöjdhetsgaranti – om du inte är nöjd får du tillbaka pengarna

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Frågor?

Ring oss på +45 22 833 733
eller kontakt@alignfootwear.se

Beställ dina iläggssulor