Retar dina leder?

Med Align Footwear iläggssulor får du mer energi och välbefinnande!

Bli bättre i din kropp!

Ledsmärtor kanupptså av många olika anledningar. Det är ofta flera saker som tillsammans skapar problem och uppstår ofta i takt med att man blir äldre. Ju äldre du blir, ju mer kan du uppleva att dina leder blir svagare. Grunden till detta är för att muskelstyrkan försvagas. Man använder ofta inte sina leder och muskler lika aktivt som man gjorde i yngre ålder. Det betyder att styrka i musklerna är viktigt. Musklerna stöttar lederna och därför kan avsaknaden, eller bristen av motion vara en medverkande orsak till ledproblem.

Många tror felaktigt att ledvärk beror på hårdt fysiskt arbete. Det stämmer till viss del, om du har ihållande och kraftig belastning på samma leder under många år, så är detta en riskfaktor för dina leder.

Du kan uppleva överbelastning om du utfört en och samma rörelse för mycket under kort tid, t.ex. om du har arbetat i din trädgård, målat taket eller liknande aktiviteter. Detsamma gäller vid repetativa aktiviteter vid arbete: Om du har många monotona rörelser i ditt arbete, t.ex. om du sitter mycket vid datorn.

Både kvinnor och män drabbas kan vara utsatt. Det är dock skillnad på vilka leder som drabbas. Män drabbas oftare av utmaningar i höfterna, medan kvinnor oftare får problem i knä och fingerleder.

Ju mer du väger, desto mer ska dina leder bära. Om du väger lite för mycket så kan det vara en bra ide att försöka gå ned i vikt, för att på så sätt minska risken för ledproblem i de viktbärande lederna. Överviktiga upplever det oftast i sina knän. Du bör vara uppmärksam på och kontakta din läkare om du upplever följande symptomer.

• Ditt knä “knastrar” när du böjer det
• Du har svårt med att böja och sträcka på dina fingrar
• Du har svårt att hålla i saker
• Dina leder blir stela när du har suttit, stått eller liknande i den samma ställning under en längre tid
• Feber som inte är kopplat till influensa symptomer
• Har gått ner 5 kg eller mer, utan att att aktivt arbeta för det (oönskad viktminskning)
• Smärtor som varar i mer än 3 dagar

Utöver detta bör du kontakta läkare om du har oförklarliga ledsmärtor och speciellt om du samtidigt har andra oförklarliga symptomer. Läkaren kommer i några fall att rekommendera fysioterapi, där fokus är att komma till rätta och bli av med ledproblemen. En procedur som kallas athrocentese kan vara nödvändig för att ta bort vätska från leden.

Orsaker

Om du upplever ledsmärtor kan det bero på många olika orsaker häribland:

• Ledförslitning (artros)
• Ledgångsreumatism
• SLE (Lupus)
• Inflammation i slemsäck
• Chondromalacia patellae (smärta runt knäskålen)
• Ben- och benmärgsinflammation (ostemyelitis)
• Ledinfektion (septisk arthitis)
• Seninflammation (tendonit)
• Ovanliga eller massiva belastningar

I vissa fall så kan även olika infektionssjukdomar orsaka ledsmärtor:

• Epstein-Barr virus
• Leverinflammation (hepatitis)
• Influensa
• Borrelia
• Parvovirus
• Reumatisk feber
• Mässling
• Röda hund
• Vattkoppor

För ledsmärtor som inte är giktrelaterade så är både vila och träning viktigt. Att bada i varmt vatten, massera och att stretcha leder och muskler bör praktiseras så ofta som möjligt. Anti-inflammatorisk medicin kan ofta hjälpa – prata gärna med din läkare för mer iformation.

Vad kan jag göra själv?

Se till för att vara i rörelse: Ju mer du rör på dig, desto smidigare blir dina muskler och leder. Flera kvinnor berättar att de tack vare regelbunden fysisk aktivitet och den rätta vikt kan hålla borta smärtan.

Din läkare eller fysioterapeut kommer att kunna hjälpa dig med vilka övningar som är bra för just dig. Om du upplever att specifika rörelser utsätter någon av dina leder för extra belastning eller påfrestning så kan du använda ledskydd för att skydda den utsatta leden. Ledskydd håller lederna varma och ger stöd. Välj gärna en lugn och skonsam form av motion – som är bäst för dina bärande leder dvs. motionsformer såsom cykling och simmning. Motion som belastar benen kan vara bra för kalkupptaget. Prata med en motionstränare, fysioterapeut eller läkare om de bästa motionsformerna utifrån dina behov. Om du redan tränar så ska du vara uppmärksam på att stärka muskulaturen runt dina leder. Muskler stabiliserar leder och minskar därmed belastningen på dem. Undgå att träna muskler genom snabba repetitiosävningar och rörelser. När du är stillasittande så ska du också komma ihåg att byta ställning ofta. Res dig upp och gå runt lite, du kan t.ex. också sluta med att använda fjärrkontrollen till din TV.

  •  Stretchingövningar och utsträckning – Upplever du stelhet och värk i lederna så kan det vara bra att skapa en rutin som du utför varje morgon.
  • Din sömn – För lite eller dålig sömn kan ändra på din smärttröskel så att du upplever obehag mer än tidigare.
  • Kontrollera din vitaminnivå – detta kan ha en stor påverkan, speciellt D-vitamin kan ha en inverkan på dina muskler och leder.
  • Smärtstillande – För några kan det vara en god ide att ta smärtstillande. Några tar smärtstillande för att de ska kunna motionera eller ha sex. Det kan ge några timmar utan värk och därmed kan det ge större frihet till njutning. Upplever du att det inte verkar så kan du få krämer som istället kan smörjas på.
  • Andning: Människor som upplever smärta har ofta en kort och snabb andning. Du kan eventuellt använda guidade övningar på nätet som hjälp.

Man kan ändra belastningen av speciellt fotled, knäled, höftled och ryggraden genom att ha fokus på en korrekt fotposition. När dina fötter och anklar står i en rak och naturlig position så kommer du också att rätta till dina knän, höfter, och axlar. Samtidigt så har iläggen den effekt att de undgår att sätta onödig press och stress på muskler, leder, ben och senor, tack vare att kroppsvikten blir optimalt balancerad.

Genom att undgå traditionella kuddar, kilar och fotvalvsstöd så skapas en sund rörelse för din muskulatur under foten. Fötterna kommer att arbeta mer naturligt så att alla fotmuskler används, vilket också stärker exempelvis en nedsjunken framfot. Moderna skor har ofta en platt botten och häl, detta medför att man inte kan använda sina fötter optimalt och korrekt. Fötterna blir därmed låsta och det skapar förr eller senare problem. Bland annat försvagas musklerna runt benen som användas till att stabilisera oss när vi går. Det är en riktigt bra idé att välja ett mjukt underlag som till exempel en skogsstig framför asfalt om du är ute och går eller springer.

Align Footwear iläggssulor

När du använder våra iläggssulor så får en rakare och mer korrekt kroppshållning, vilket lättar “trycket” på dina muskler och leder.

Du bör överväga iläggssulor från Align Footwear® eftersom de stimulerar din kropp till att använda dina muskler optimalt och korrekt – och de avlastar från onödigt tryck i leder i ben, hela vägen upp längst ryggen, enda upp i nacken.

Align Footwear® iläggssulor är helt unika och olika allt annat på marknaden. Det rör sig t.ex. inte om att lägga in ett onaturligt stöd under hålfoten – för oss handlar det om att stärka foten och ankeln för att på så sätt optimera kroppens position och att röra våra muskler på det sätt som vi är skapata för att göra.

Prova Align Footwear®s iläggssulor på dina fötter – vi erbjuder dig att pröva sulorna i upp till 60 dagar och om du inte kan märka någon skillnad så returnerar du bara sulorna till oss – så betalar vi tillbaka de 725,- kr.


60 dagars returrätt

Nöjdhetsgaranti – om du inte är nöjd får du tillbaka pengarna

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Frågor?

Ring oss på +45 22 833 733
eller kontakt@alignfootwear.se

Beställ dina iläggssulor