Sjuksköterskans fötter kan vara svåra

På en lång vakt på jobbet är välbefinnande och välbefinnande bra!

93 % av alla sjuksköterskor upplever regelbundna utmaningar i fötter, knän och rygg. Ett av de mest effektiva ställena att genomföra en insats är att byta till bekväma skor. Align Footwear®s iläggssulor är designade för att hantera många av de olika utmaningarna som en sjuksköterska ställs inför varje dag – här är din fysiska trötthet i fokus.

När du använder Align Footwear® iläggssulor i dina skor kan du räkna med:

 • Förbättrad komfort under dina 12+ vakter
 • Naturlig kroppshållning – du rätas upp från dina fötter – med en effekt upp igenom hela kroppen, ända upp i nacken
 • Förbättrar stabilitet och säkerhet när du går

Många vakter och ett högt tempo är vardag för många sjuksköterskor. Det är svårt att hålla genom ett helt arbetsliv. Det är vanligt med oregelbundna arbetstider och ett långt arbetsliv med många kvälls-, natt – och helgarbeten på avdelningar där tempot allitd är högt. Detta är kuggarna för att få hjulen i den stora hälso- och sundhetsmaskinen att snurra. Det tär på de flesta, både fysiskt och psykiskt att vara i: Det skärs ned på resurser och upp på tempot. Många sjuksköterskor upplever att det påverkar dera trivsel och arbetsmiljö – att hela tiden behöva vara på tårna under hela arbetsvakten kan suga en massa energi ifrån ens fritid: Det är där man ska ha tid till att ladda upp och förbereda sig mental på en ny dag med många sysslor.

Vad händer med kroppen när jag har långa vakter som gör mig trött?

Ett fokus på arbetsställningen kan minska många av de utmaningar som kommer med långa vakter med monotona rörelser:

 • Länd och rygg: Detta kommer ofta ifrån framåtböjningar, vridningar, sidoböjningar eller bakåtböjningar av ryggen. Speciellt riskabelt är det om du håller samma ställning i en längre tid, när rörelsen upprepas ofta, elelr om du samtidigt lyfter något.
 • Nack och axel: Detta kommer ofta ifrån arbete med lyfta armar, fastlåst huvudställning eller när abetet ställer höga krav om precision.
 • Utmaningar i händer och armar: Frekvent upprepade rörelser, stor kraft eller rörelser ut i ytterställningarna för armbåge och hand.
 • Knä: Speciellt hög risk vid knäliggande arbete eller om du har en sned gång.
 • Höft: Generell risk vid ett arbete som innebär stående/gående i längre perioder.

Ha därför gärna fokus på:

 • att det finns tillräckligt med plats för att använda en bra arbetsteknik och tekniska hjälpmedel (ex. en stol eller liknande).
 • att nödvändiga tekniska hjälpmedel finns till hands
 • att arbetet anpassas så att du kan byta mellan olika arbetsställningar och arbetsrörelser, och att du kan arbeta i en passande arbetsrytm
 • att pauser placeras ut vid lämpliga tillfällen

Tänk på fötterna

– Det finns ingen grund till att leva med något som faktiskt kan undvikas.

Dina fötter kan både bli svullna och värka efter en lång dag med ett stående arbete. Här är ett par tips:

 • Använd skor med bra stötabsorbering
 • Använd en iläggssula med stötabsorbering och stöd
 • Byt skor i löpet av arbetsdagen
 • Skorna ska sitta åt om foten
 • Överväg att stå på en matta/underlag med stötabsorbering
 • När du står upp en längre tid så är det viktigt att hålla igång blodomloppet med hjälp av små rörelser: Vagga fram och tillbaka mellan tåspetsarna och hälarna, flytta kroppsvikten från sida till sida.
 • Lägg gärna upp benen på en pall eller liknande när du sitter ned – och om det är möjligt så är det bra att lägga sig ned med benen i ett högt läge, ett par gånger per arbetsdag.
 • Undersök om du kan organisera ditt arbete så att du får pauser där du kan sitta ned.
 • Kanske kan du använda en stå/stödstol vid några arbetssysslor, för att på så sätt avlasta fötter och ben.
 • Utför övningar som ökar blodflödet i benen (så att trycket på benens vener reduceras).
 • Generella övningar för fötternas muskler och flexibilitet kan dessutom göra att det bättre klara de dagliga utmaningarna. Detta är speciellt viktigt om du har felställningar eller andra problem.

Hårt för fötterna efter en lång och upptagen arbetsdag?

Det kan finnas många olika orsaker till varför man har problem i fötterna, och många människor tror att man bara får bita ihop och leva med det: Känsliga fötter från diabetes, gikt eller ålder eller problem i knän eller rygg på grund av felaktiga eller dåliga skor, eller övervikt. Foten är kroppens fundament och fötterna utsätt för ett hårt arbete varje dag, så det finns anledning till varför man ska ta hand om dem.

Foten består a 26 små ben som endast väger 3-4 gram vardera – och de ska bära hela vår kroppsvikt. De ska också kunna klara av 15.000 steg varje dag.

Som vi sa tidigare, foten är kroppens fundament, om det finns den minsta snedhet eller obalans i fotställningen, kommer det att skapa en onödig överbelstning i foten. Det leder till konsekvenser längre upp i resten av kroppen. Därför är det viktigt att få rätat upp på en felaktig ställning av fötterna. Det är viktigt att passa på fötterna eftersom de ska bära dig hela livet. Align Footwear® iläggssulor rätar upp på en felaktig fotställning samtidigt som de ger en bra stötabsorbering. De rätar upp på snedheter i kroppen som orsakats av en sned eller felaktig fotställning.

 
Vad upplever du? Klicka här för att bli klokare på just dina utmaningar ifrån dina arbetsdag:

Indlægssåler - Plantar fasciitis

 • Fler än 300.000 i Sverige og Europa har redan köpt iläggssulorna
 • Mer energi og välbefiannande
 • Nöjdhetsgaranti, annars får du pengarna tillbaka

Endast 725 kr

Vad kan Align Footwear® göra?

Efter många år av forskning inom vår trepunktsteknologi har vi utvecklat en design som försätter ankeln i en mer neutral ställning med upp till 32% och en ev. pronation – sned gång – faller med upp till 27%. Sulorna justerar dessutom smalbenets position till en mer neutral ställning med upp till 40%. Denna positionering av ankel och smalben är nyckeln till att reducera pronation och supination.

Genom att stödja foten på sidan så bibehåller vi också den fulla mobiliteten i våra fotmuskler, vilket inte kan uppnås om man ex. med en pelott eller ett “konstgjort” hålfotsstöd. Genom våra patenterade stödpunkter fördelas kroppsvikten och därmed också belastningen på våra fötter.


Align Footwear®s iläggssulor ökar vår rörlighet, komfort och funktion. De främjar en bättre kroppshållning och kroppsanpassning i din kinetiska kedja samtidigt som de förbättrar ditt välbefinnande och välvaro. Med sulorna så försätts din kropp i en korrekt och naturlig ställning och då blir också belastningen från varje steg jämnare fördelad. Våra iläggssulor reducerar de destruktiva stötarna som färdas igenom hela din kropp varje gång som dina fötter träffar marken. Detta innebär att det blir mindre tryck i dina leder, muskler, senor och ledband.”


60 dages returrätt

Nöjdhetsgaranti, annars får du pengarna tillbaka

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Frågor?

Ring oss på +45 22 833 733
eller kontakt@alignfootwear.dk

Beställ dina iläggssulor