Lider du av foglossning?

När du är gravid kan fostrets viktökning skapa en ökad belastning på kroppen och du kan då riskera att drabbas foglossning. Det orsakar starka smärtor i länden, samt rörelsesvårigheter.

Fakta om foglossning – vad är foglossning?

En stor del av alla gravida upplever någon typ av smärta på grund av foglossning. Under graviditeten sker en ”mjukgöring”  av alla leder och ledband tack vare hormoniella påverkningar. Detta är en normal process som fortsätter genom hela graviditeten. Detta påverkar den gravida kvinnans hållning så att den ändras och anpassas efter den ökade vikten. Processen sker också för att göra bäckenet större och mer elastiskt under födseln. Smärtorna orsakas kanske av den stora förändring som kvinnans kropp genomgår, eller så kan det bero på frigörandet av hormonet relaxin, som normalt först frigörs i förbindelse med födseln. I vissa fall frigörs hormonet tidigare, vilket kan orsaka foglossning.

Foglossning är smärtor på en eller annan av de tre bäckenlederna. Smärtorna utvecklar sig i regel långsamt och förvärras därefter gradvis.
Smärtorna uppstår i regel mitt i graviditeten men kan också uppstå tidigare – speciellt om du har varit gravid tidigare.

Smärtorna kan kännas som en jagande smärta från lederna och vid många tillfällen strålar det från ljumsken, ända ner till låret. Smärtorna kan förvärras om du står, går eller vnder dig i sängen. Vid speciellt svåra fall av foglossning kan smärtorna tvinga dig till att ta väldigt små steg och röra dig stelare och mer robotaktigt. Smätor under graviditeten är inte alltid foglossning. Det kan finnas andra orsaker: möjligtvis är kvinnans muskler och leder inte starka nog till att orka bära den ökade vikten, samt omfördelningen av den.

 

Hur märks bäckensmärtorna – och vad förvärrar dem:

• Smärtorna kan kännas väldigt olika mellan gravida och de kan också växla från dag till dag.
• Smärtorna kan sitta i länden, i området omkring blygdbenet, skinkorna, ljumsken, svanskotan, underlivet och långt ner i benen.
• Du kan också uppleva känslan av sovande ben eller känslan av att höfter, bäcken eller ben sviktar.
• Smärtorna förvärras ofta om du rör på dig: Exempelvis när du ska vända dig om från ryggen till sidan.
• Smärtorna förvärras av att gå i trappor, eller om du tar korta steg: Du kan uppleva att din gång nästan blir vaggande.

Om du har foglossning bör du överväga att få instruktioner i hur du rör dig på bästa möjliga sätt för att undgå extra belastning. Det kan vara en god idé att ta hjälp av en fysioterapeut för att hitta avslappningsövningar och kanske andra former av smärtlindrande behandlingar. Det viktigaste är ett fokus på avlastning och vila. Ofta slutar foglossning med sjukanmälningar. Lösningen är väldigt sällan medicin – men ofta avlastning i hemmet: Dina husliga plikter såsom städning bör lämnas över till resten av familjen. Smärtorna kan bli så starka att vissa kan behöva hemhjälp och använda olika hjälpmedel i sin vardag. Dessa kan exempelvis vara toalettförhöjare, bäckenstol, dushpall, sängdynor, vilostol eller kanske till och med en rullstol.

När du har fött…

Om foglossning identifieras och behandlas korrekt har du riktigt goda möjligheter för att själva födseln och tiden efter kommer att gå bra. Det är minst lika viktigt att ta hänsyn till foglossning efter födseln som det är innan. Det kan ta flera månader innan din bäckenled är redo för att klara av att träna upp din kropp igen – fråga en läkare om vägledning för detta.

Hur hjälper Align Footwear® i förbindelse med foglossning?

Vid foglossning under graviditeten finns det inte någon speciell behandling som kan lösa orsaken till problemet, eftersom produktionen av relaxin fortfarande är hög inför förlossningen. Samtidigt påverkar också den ökade vikten ett stigande tryck på ditt bäcken. Alla experter rekommenderar dock i att vidta avlastning och vila i så stor utsträckning som möjligt. Om du har smärtor i ditt bäcken är det ett tecken på att ditt bäcken behöver avlastning. Se till att ta smärtor i ditt bäcken på största allvar! Se till att vila så ofta du kan – när du ligger ned minskas belastningen på ditt bäcken. Byt ofta mellan olika ställningar och se till att variera mellan att sitta, gå och ligga. Vid svåra bäckensmärtor kan du och din partner bli tvungna att omfördela praktiska sysslor i hemmet. Överlåt de fysiskt krävande uppgifterna till den andra. Använd hjälpmedel där du kan och undgå trappor i den grad som det är möjligt.

Med iläggssulor från Align Footwear® kommer du att uppleva avlastning: Dina smärtor kan ha blivit sämre på grund av en sned kroppshållning. En generell orsak till många smärtor startar med en felaktig fotavveckling eller sneda anklar – det kan skapa massiva fotsmärtor och leda till andra smärtfulla utmaningar upp igenom hela kroppen, där både knän, höfter, länd, rygg, axlar och nacke kan drabbas: Du kommer automatiskt att gå snett för att avlasta dina fotsmärtor och det kan leda till en sned kroppshållning – vilket är orsaken till följdverkningar.

Align Footwear® iläggssulor ökar vår rörlighet, komfort och funktion. De främjar en bättre kroppshållning och kroppsanpassning i din kinetiska kedja och förbättrar ditt välbefinnande och välvaro. Sulorna får din kropp att gå korrekt i en naturlig ställning, detta gör att belastningen från varje steg blir jämnare fördelat. Våra iläggssulor reducerar de destruktiva stötar som färdas genom kroppen varje gång dina fötter träffar marken. Det betyder att det blir mindre tryck och ev. inflammation i dina leder, muskler, senor och ledband.

Oavsett om du pronerar eller supinerar (går snett: inått eller utåt) kommer våra iläggssulor att hjälpa dig. Detta är tack vare våra tre världspatenterade stödpunkter som rätar upp din gång/löpning till en sund och rak position – de är placerade på yttersidorna av sulan och ser till att ”styra” din fotavveckling – en rak fotavveckling betyder mindre skador, lindring av redan uppstådda smärtor – och oprimal avlastning: Align Footwear® iläggssulor hjälper till med att lätta på belastningen i dina muskler från exempelvis överansträngningar i din fötter eller vader. Om du går snett så kommer dina leder och muskler att överkompensera och det kan orsaka smärtor och kramper.

Align Footwear® iläggssulor hjälper till med att räta upp dina fötter och din kropp till en mer optimal kroppsställning. Det ger en bra och lindrande avlastning för överbelastade smärtpunkter som du kan uppleva med bäckensmärtor.

Sulorna kommer som sagt att hjälpa dig tack vare de världspatenterade stödpunkterna som styr anklarna till en naturlig fotavveckling, så att du går/står rakt i dina skor. Detta har en positiv inverkan på hela skelettet, från ankeln ända upp i nacken: Du kommer att uppleva hur det är att gå med en sund, rak och naturlig kroppshållning. Sulorna fördelar din kroppsvikt optimalt – och det är viktigt när du har bäckensmärtor. När din kropp blir rätad upp från fötterna hela vägen upp i nacken så är det inte bara balancen, fördelningen av kroppsvikt och kroppshållning som förbättras. Eventuella inflammationer och smärtor i leder, muskler och ledband reduceras väsentligt.

Vad lider du av? Klicka här för bli klokare på just dina utmaningar:

 

Indlægssåler - Plantar fasciitis

  • Flerän 300.000 kunder har redan köpt iläggssulorna
  • Effektiv mot bågfot
  • Nöjdhetsgaranti, annars får du pengarna tillbaka
  • Endast 725,-

Indlægssåler mod hælspore

Så hjälpte det Kirsten

Som sagt så har jag också Align Footwears iläggssulor i mina träningsskor. Jag tränar konditionsträning och styrketräning 1 1/2 timme varje tisdag. Där jag tränar så är det både män och kvinnor och i förbindelse med träning så springer vi 50m ca. 10 gånger i full fart. Det roliga är att från att ha varit 6:e snabbast, så är jag nu 2:a snabbast. Jag kan nu springa ifrån vår tränare, jag är snabbast av alla kvinnor och jag springer ifrån alla män utom en. Det är en riktigt häftig känsla. Nu blir jag inte längre lika andfådd och jag mister heller inte farten i mina löpningar, vare sig om det är den 1:a eller 10:e intervallen, mina ben vill bara fortsätta. Om du vill något med din idrott eller om du precis som jag har ont någonstans i kroppen så ska du pröva Align Footwear®s iläggssulor.
Jag kan varmt rekommendera dem.”

Se och hör om andra personliga upplevelser med Align Footwear®s iläggssulor.


60 dagars returrätt

Nöjdhetsgaranti – eller pengarna tillbaka

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Frågor?

Ring oss på +45 22 833 733
eller kontakt@alignfootwear.se